Jest wiele potraw, jakie w dzieciństwie uwielbialiśmy jeść, do niektórych byliśmy zmuszani i przekonaliśmy się do nich dopiero po wielu latach a nawet wracaliśmy w aspekcie naszego codziennego menu. Zazwyczaj nasi rodzice dbali o to, abyśmy jedli przede wszystkim zdrowo, choć można powiedzieć, iż zwłaszcza w czasach komunistycznych znalezienie większości składników o produktów spożywczych do których dzisiaj mamy bezpośredni dostęp było nie lada wyzwaniem. Dlatego można powiedzieć, iż niektóre potrawy były nie tylko przyrządzane na tym co posiadali lecz oparte o ciekawe przepisy, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Zupa mleczna, ogórkowa, kapuśniak czy barszcz a nawet rosół, to obok ziemniaków z koperkiem czy jajkami przyrządzonymi w odpowiedni sposób coś, co każde dziecko zapewne jadło. Placki ziemniaczane oraz naleśniki, to nawiązanie do kolejnych dań do których najzwyczajniej w świecie posiadamy pewien sentyment, a nawet jak wspomniano powyżej przygotowujemy nader często nawet jako dorosłe osoby.